Finländska barockorkestern

09.12.2023 kl. 18.00 – 20.00

https://fibo.fi/svenska/konserter/2023/julbarnet/

Denna julkonsert, som är en del av Riddarhusets residensserie, firar ljusets ankomst mitt i vintermörkret till tonerna av djupsinnig musik av tonsättare som levde i de tyskspråkiga områdena under den tidiga barocken. Under konserten får vi höra julmusik för sång- och instrumentensemble av Johann Sebastian Bachs föregångare Dietrich Buxtehude, Johann Schelle, Johann Rosenmüller och Franz Tunder.

Såväl Buxtehudes julkantat Das neugeborne Kindelein för fyra stämmor och stråkar som Tunders sång Ein kleines Kindelein för sopran och stråkar lovprisar det nyfödda barnets mirakel. I väntan på årets mörkaste stund ledsagar Rosenmüllers och Weichleins sensuella instrumentalmusik lyssnaren in i en djupare och lugnare sinnesstämning.

Cembalisten, sångaren och tonsättaren Elam Rotem, ledare för den prisbelönta sångensemblen I profeti della quinta, är Finländska barockorkesterns gäst från Basel. Han är också känd som mannen bakom earlymusicsources.com, en webbplats som är livsviktig för framförare av och forskare i tidig musik samt andra som är intresserade av ämnet. Under denna konsert uppträder Rotem både i egenskap av sångare och klaverspelare.   

Längd: 1 tim 45 min (inkl. paus)